Skip links

Groeiproces in coaching

Groeiproces in coaching

Als beginnend coach ben ik ook nog zoekende en lerende, in hoe ik mijn eigen levenservaring en ervaring in het opstellingswerk verder kan laten groeien en kan overbrengen. En eerlijk is eerlijk, ik kom mij zelf ook nog vaak tegen. Misschien nu tijdens de “lockdown” wel het meest. Iets met Ego en Gevoel. Onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Afgelopen tijd ben ik veel vervelende kanten in mijzelf tegengekomen, die ik het liefste soms ook nog uit bescherming (ego) voor mezelf wil reflecteren op anderen. Maakt het makkelijker, maar ik ben erachter gekomen, wist het wel, met veel vallen en opstaan, dat dit niet de juiste weg is. Niet dat ik altijd toegeef en mijn eigen gevoel in de aanpassing naar de ander toelaat. Want dan verlaat je ook je eigen gevoel. Diep van binnen weet je heel goed hoe het zit. “Jouw kompas waar je op kunt vertrouwen”.

Het voelt soms als vluchtgedrag (bescherming), een natuurlijke en menselijke reactie, en mij ook aangeeft dat ik soms nog bang ben het volledig aan te kunnen gaan in mijzelf. Mijn proces. Voelt soms verwarrend, maar ik ben me er ook van bewust, dat dit de meeste groei brengt in jezelf.

Aangestuurd door “triggers” van dichtbij in mijn dagelijkse leven brengen dit extra in beweging. Deze triggers heb je ook nodig om in te zien. Als je er maar voor open staat, en je ogen hier niet voor sluit.

Wat ik heb geleerd en nog lerende in ben, is dat dit (vlucht)gedrag niet altijd de goede weg is. Hoe vervelend het ook voelt, de antwoorden liggen in jezelf en niet bij de ander. Naast mijn eigen stukken, ben ik ook zoekende waarin ik mij als coach kan onderscheiden. The Switch in mij, van het oude naar het nieuwe, zoeken naar de balans. Wat past en wat niet. Kortom, best wel een zoektocht, want ik wil namelijk iedereen helpen in groei op allerlei vlakken.

Een belangrijk persoon voor mij die al vele jaren ervaring heeft in het coaching vak zei tegen mij: blijf dicht bij jezelf en onderzoek in jezelf, wat past echt bij jou, en wat ligt dicht bij jou. Veel meer helderder dan dit, kun je het niet krijgen. Het klopt als een bus voor mij! Wist ik onbewust ook wel. Maar toch fijn dat het je nog even wordt ingegeven, als je even zoekende bent.

Mijn methode naar groei

Het ondergaan van een familieopstelling kan eerst behoorlijk energie slurpend zijn, maar ik weet uit ervaring dat dit ook werkt naar inzichten, verlichting en meer energie/groei. Soms moet je naar het diepste punt in jezelf (wat je kunt dragen), en daarna ga je klimmend omhoog. Het is alsof je in het diepe wordt gegooid, aan je lot wordt overgelaten, op jezelf bent aangewezen, iets mag inzien, en daarna in je oerkracht en in overleving zwemmend naar boven gaat, op zoek naar lucht, licht, liefde en leven. En daar ligt je kracht. Als je wilt groeien, dan moet je ook je zwakke punten (pijnen/trauma’s etc.) kunnen inzien en omarmen, met als doel heling en sterker worden in dit leven.

Het wordt steeds makkelijker, laagje voor laagje in jouw tempo, en je draagt wat je dragen kunt. Ik begrijp en weet dat het een enorm energievol werkend proces kan zijn in jezelf, maar het kompas in jezelf brengt je waar je naar toe wilt en mag gaan. Eens hieraan geproefd, dan kun je niet meer stoppen, de eerste zaadjes zijn in jezelf gepland, en de groei, jouw nieuwe weg is gaande. Uiteindelijk ga je oogsten! En kom je op je bestemming waarvoor je bedoeld bent. Het kan eerst zwaar voelen, maar het wordt steeds lichter en dragelijker, en maakt je sterker.

Dit is wat de meesten ervaren die in contact zijn gekomen met familieopstellingen. Ik heb dit zelf ook gezien en gevoelt, bij mijn medereizigers in de “de reis van je leven” en in mijn jaaropleiding. Reacties zoals: Dit is niet te stoppen, zo bijzonder en krachtig wat hier gebeurt, maar ook systemisch, in jouw en je familielijn, in de dagen erna en later, worden vaak benoemd.

Wat de toekomst ook brengt. Je hoeft alleen maar te leren luisteren en te vertrouwen naar je hart, jouw levenskompas. Dan volg je de juiste weg.

Peter Hoogland Coaching