Skip links

Wat kun je doen als je thuis zit in deze periode?

Wat kun je doen als je thuis zit in deze periode?

Met de komst van het coronavirus zijn we genoodzaakt langdurig thuis te zitten, en ons te houden aan de opgelegde richtlijnen. We zijn ineens erg op elkaar aangewezen,  iets wat we niet altijd gewend zijn een hele dag. Kinderen blijven thuis, en thuiswerken is aan de orde van de dag. Heel begrijpelijk en menselijk dat de verveling of irritatie om de hoek komt kijken. En dan ook nog de financiële onzekerheid die meespeelt.

Je wilt vooruit, maar wordt geblokkeerd. Vervelend gevoel, je wordt onrustig. Geen structuur meer, je bent zoekende en gedeeltelijk of volledig uit je comfortzone. De dagelijkse gang (structuur) van zaken is er niet meer. Wat je gewend was word spoorloos. Het gevolg is een gevoel van onmacht en stuurloos zijn.

Iedereen gaat hier anders mee om. Waar de een zich erbij neerlegt, vecht de ander in zichzelf hiertegen, of slaat volledig dicht. Dualiteit, overgave en/of vechten… Heel menselijk. Je oerinstinct, je overlevingsmechanisme in onzekere tijden wordt geactiveerd.

In deze tijd kom je oog in oog met jezelf. Ineens komt je (onrustige) gevoel wel heel sterk om de hoek kijken. Een voordeel van het coronavirus is volgens mij, dat een ieder genoodzaakt is, om het liefst in berusting, naar zichzelf te kijken. Wat past nog wel bij mij? Wat wil ik anders doen?  Wie ben ik echt? Waarin kom ik mijzelf tegen?

Veel vragen die ik mij eerder heb gesteld (voor het coronavirus) en aan de oppervlakte zijn komen boven drijven door opstellingswerk (familie- en organisatieopstellingen). Ondanks de kracht van het opstellingswerk, en ik veel van deze vragen in mijzelf al eerder ben aangegaan, word ik ook nog iedere dag uitgedaagd om naar mijzelf te kijken, en heb ik ook net als jullie, te dealen met mijzelf en mijn naasten in deze onzekere periode.

Je kunt hierin tegen vechten als een “leeuw”, maar veranderen kun je de situatie niet, uiteindelijk kom je jezelf tegen. Vanuit mijn eigen ervaring en gevoel adviseer ik je: probeer te kiezen voor “berusting”. Ook hierin kom je jezelf tegen, maar geeft je uiteindelijk wel de meeste groei en inzichten.

Neem je tijd in deze gedwongen periode. Vlucht niet voor  jezelf en haal er je voordeel uit, namelijk:  “Innerlijke groei, kracht en ontwikkeling van je “eigen” creativiteit” .

Stay safe!

Peter Hoogland Coaching